Schimbul de informații prin intermediul documentelor digitale semnate electronic reprezintă uneori o necesitate, alteori o oportunitate de a scurta comunicarea instituțională dintre autoritățile statului și firme sau cetățeni. Adesea, avantajele semnăturii electronice sunt fructificate și de firme sau de cetățeni în semnarea unor contracte la distanță între aceștia ori pentru a își transmite documente care nu au neapărat menirea de a produce efecte juridice.

Informațile de pe această pagina au fost preluate de pe siteul www.certsign.ro.

Semnătura electronică ”reprezintă date în forma electronică, care sunt atașate sau logic asociate cu alte date în formă electronică și care servesc ca metodă de identificare”, așa cum este definită în Legea 455/2001, prin articolul 4, punctul 3. Definiția din lege sau încercarea de a explica termenul poate suna prea tehnic astfel că pot fi utile câteva mențiuni.

Un document digital este pur și simplu o înșiruire de biți. Semnătura electronică este și ea o altă înșiruire de biți care se adaugă primei înșiruiri, alcătuindu-se un întreg care se numește document digital semnat electronic. Fiecare informație dintr-un document digital este la rândul ei o înșiruire de biți. Ceea ce vrea să transmită Legea 455/2001 este că semnătura electronică este o înșiruire de biți, care poate fi generată de o persoană anume și aplicată unei alte înșiruiri de biți, astfel încât orice altă modificare ulterioară să fie imposibilă sau vizibilă. De asemenea, semnătura electronică permite identificarea celui care a generat-o.

Prin aplicarea semnăturii electronice, documentul digital nu mai poate fi modificat, fără ca acest lucru să nu se poată vedea, iar identitatea semnatarului nu poate fi fraudată fără ca acest lucru să nu fie vizibil. Spre deosebire de semnătura digitală, semnătura olografă de pe un document digital poate fi decupată și atașată altor documente digitale, într-un mod care nu poate fi depistat. De asemenea, documentele digitale semnate olograf pot suferi și ele modificări de conținut.

Valoarea juridică a semnăturii electronice

Din motivul enumarat anterior, semnătura olografă de pe un document digital nu poate avea o valoare juridică foarte mare pentru că nimeni nu poate garanta că ea nu a fost fraudată. Semnătura electronică are o valoare probatorie mult mai mare însă trebuie făcută o precizare. Ea are valoarea juridică a unui înscris sub semnătură privată (semnătură de mână pe un document clasic, pe hârtie, de exemplu) dacă este bazată pe un certificat digital calificat și e generată cu ajutorul unui dispozitiv securizat. În cazul acesta vorbim de o semnătură electronică extinsă.

Semnătura electronică simplă, bazată pe un certificat digital simplu, are o valoare probatorie plasată undeva între semnătura olografă de pe un document digital și semnătura electronică extinsă. Acest lucru este o consecință a nivelului de securitate diferit în privința conținutului documentelor, dar și în privința oferirii garanției împotriva fraudării semnăturii.

De unde se poate obtine un certificat digital

Potrivit legislației române, certificatele digitale pot fi obținute de la furnizorii acreditați. Aceștia sunt recunoscuți și în unele state din Uniunea Europeană.

Semnatura electronica

Sursa graficului: www.apetrei.info/ce-este-semnatura-electronica/

Unde se poate folosi semnătura electronică și cine o poate folosi

Semnătura electronică poate fi folosită de orice persoană fizică, în orice scop care nu contravine legislației, indiferent dacă are menirea de a produce sau nu efecte juridice. Uneori, semnătură electronică este folosită doar pentru a asigura confidențialitatea unor informații. Pentru a se putea folosi semnătura electronică este nevoie de o pereche funcțională, alcătuită dintr-o cheie publică și o cheie privată, dar și de un dispozitiv securizat, cum se întâmplă în cazul semnăturii electronice extinse.

De regulă, semnătura electronică este folosită în scopul de a produce efecte juridice. În raport cu anumite instituții, aceasta este obligatorie când vine vorba de trimiterea anumitor documente. Ea poate fi folosită de persoanele autorizate, fie în nume propriu, fie în numele altei persoane fizice ori persoane juridice, cu sau fără personalitate juridică, de drept public sau de drept privat.

Avantajele folosirii semnăturii electronice

După cum am precizat anterior, semnătura electronică poate asigura confidențialitate documentelor sau faptul că acestea nu au mai fost modificate ulterior semnării lor, fără ca acest lucru să fie depistat. Acest lucru perminte un transfer mai ușor și mai sigur al documentelor digitale, ducând la o economie de timp. Comunicarea rapidă între angajații companiilor și partenerii lor este asigurată prin folosirea semnăturii electronice.

În același timp, arhivarea documentelor devine mai ușoară. Se face o economie atât de spațiu cât și de ordin material pentru că nu se mai cheltuiesc bani cu printarea lor sau cu depozitarea într-un spațiu fizic. Accesarea documentelor arhivate digital este mai ușoară.

Sistemul judiciar român